ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Διαφθορά στην υγεία: Μεγαλύτερες ποινές σε όσους εκβιάζουν και δωροδοκούνται

To σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία του προκατόχου του κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής του σώματος επιθεωρητών υγείας, Σταύρου Ευαγγελάτου. Οι δυο υπουργοί θα παραδώσουν το σχέδιο στον εισαγγελέα για τη διαφθορά, Ιωάννη Τέντε.

Ως μια σημαντική βάση με δεδομένα για τον τρόπο αντιμετώπισης των αδικημάτων στον χώρο της υγείας, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της επιτροπής για το σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς, καθηγητής νομικής Νίκος Κλαμαρης.

Αλλαγές στη συγκρότηση και τον τρόπο λειτουργίας στα πειθαρχικά συμβούλια, συνεργασία και διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας καθώς και με την οικονομική αστυνομία και παρέμβαση στο ποινικό δίκαιο είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας.

Τα αδικήματα πχ της εκβίασης, της απάτης, της δωροδοκίας θα έχουν ιδιαίτερη ηθική απαξία που θα αποτιμάται στην ποινή, εξήγησε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι θα θεσμοθετηθεί το επιπλέον αξιόποινο κάθε πράξης με βασικό κριτήριο την τέλεσή της στον χώρο της υγείας.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιούνται οι καταγγελίες των πολιτών καθώς και ότι θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα καταγραφής των χειρουργικών επεμβάσεων και έλεγχου αυτών ώστε να υπάρξει διαύγεια και διαφάνεια.