ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Αλλαγές στα προγράμματα για ανέργους προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά το κομμάτι της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο» δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα, ο υφυπουργός εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ήδη, ανέφερε, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τέλος του έτους, οπότε μπορούμε να τρέξουμε δράσεις και ενέργειες από την αρχή του έτους. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως κενό, όσον αφορά το κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας. Επεσήμανε δε, ότι στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει προβλεφτεί ειδικό κονδύλι για δράσεις και ενέργειες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ύψους 60.000.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, παρατήρησε, ότι τα υφιστάμενα προγράμματα ανεργίας δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, όμως μελέτες του ΕΚΚΕ ( Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), έχουν δείξει ότι ένα 20% των ωφελουμένων από τις δράσεις voucher, τελικά βρίσκουν μόνιμη θέση απασχόλησης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε, θα γίνουμε πολύ πιο στοχευμένοι, πολύ πιο εξειδικευμένοι, διότι και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περιορισμένοι άρα, χρειάζεται να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι στη νέα προγραμματική περίοδο. Ο κ Πλακιωτάκης, ήρθε στη Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα για θέματα κοινωνικής οικονομίας που αφορά στη λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης, ανάπτυξης και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι πρόκειται για μια ακόμα δράση του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο δράσεων 750.000.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2014, που σαν σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.

Αυτό που μας ενδιαφέρει ως Υπουργείο Εργασίας, τόνισε, είναι να ξεφύγουμε πλέον απ' την προνοιακή πολιτική των προγραμμάτων. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει επένδυση σε τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Γιαυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγάλουμε δράσεις για το εξαγωγικό εμπόριο, για τα logistics, για το λιανεμπόριο, για τη ναυτιλία, για τον τουρισμό, άρα σε τομείς που τελικά ο ωφελούμενος μπορεί να έχει και μέλλον. Εξάλλου ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι και στα ΠΕΠ προβλέπεται κονδύλι από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και την κοινωνική οικονομία και ότι μετά την δημιουργία των περιφερειακών μηχανισμών στήριξης από την συγκεκριμένη πρόσκληση, σκοπός είναι να μεταβιβαστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να περάσουν στις Περιφέρειες. Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόνισε, είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμους μηχανισμούς, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής και συνεχή υποστήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

www.a-logica.gr

21/11/2014