ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Επίδομα  ανεργίας   μόνο το  10%  των ανέργων

 

Λίγο πάνω από το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ παράλληλα το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους λαμβάνουν ελάχιστοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ανέργων που παραμένουν σε αυτό το καθεστώς πάνω από ένα χρόνο. Από τα στοιχεία για την ανεργία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ οι άνεργοι που έλαβαν επίδομα ανεργίας τον Αύγουστο ανέρχονται, σε 111.789 . Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 11,46%  των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού.

 

Αποκλεισμένο από το επίδομα ανεργίας το 90% των ανέργωνΕπίσης «άνθρακες ο θησαυρός», αποδείχτηκε το επίδομα μακροχρόνια ανέργων αφού χορηγήθηκε από τον ΟΑΕΔ μέχρι τον Ιούλιο, μόνο σε 7.000 δικαιούχους. Τα κριτήρια για το εν λόγω επίδομα είναι αυστηρά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μένουν εκτός Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν ο όροι χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Με δήλωσή του που είχε κάνει πριν από λίγο διάστημα, ο κ. Αμπατζόγλου κάνει λόγο ότι αποτελεί «κεντρικό στόχο της διοίκησης του ΟΑΕΔ η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας». Μάλιστα, ο διοικητής του Οργανισμού με τους περίπου 1.000.000 εγγεγραμμένους ανέργους, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, θεωρεί δεδομένο ότι, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, «θα ανοίξει άμεσα μια συζήτηση προς την κατεύθυνση αυτή, αφού κυρίαρχη επιδίωξη μας είναι το επίδομα ανεργίας να φτάνει στα χέρια περισσότερων ανέργων που πραγματικά το έχουν ανάγκη στην καθημερινή «μάχη» που δίνουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν, σε σχέση με σήμερα».

Στον αντίποδα όμως, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενδέχεται να υπάρξει μείωση «στο ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων. Αυτό αποδεικνύει ότι ίσως και να μην υπάρχει βούληση από τον νέο χρόνο να υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια του επιδόματος. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καλύψει ένα μέρος των ανέργων που δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και αυτό έχει καθυστερήσει πολύ να υλοποιηθεί .

Πάντως αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης με διεύρυνση των δικαιούχων κρίνεται απαραίτητη αφού όλο και περισσότεροι άνεργοι μένουν χωρίς κανένα εισόδημα.

 

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για 6.000 ανέργους από τον Ο.Α.Ε.Δ.

 

Αυξάνεται από τις 5.000 στις 11.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος όπου θα εργαστούν με σχέση πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

OAED1.jpgΜε τη νέα αυτή απόφαση τροποποιείται προηγούμενη απόφαση (31172/490/12-9-2014 – ΦΕΚ 2482/Β 17-9-2014) και αυξάνεται από τις 5.000 στις 11.000 θέσεις ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 25-66 ετών οι οποίοι μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα καθώς ο ΟΑΕΔ πληρώνει 18 ευρώ την ημέρα ή έως 450 ευρώ τον μήνα στις επιχειρήσεις προς κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους για έναν ολόκληρό χρόνο.

Το νέο -τροποποιημένο- πρόγραμμα, όπως αναφέρουν “τα Νέα”, είναι συνολικού προϋπολογισμού 59,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι προσφερόμενες θέσεις του προηγούμενου προγράμματος επιδότησης του ΟΑΕΔ προς επιχειρήσεις για πρόσληψη 5.000 ανέργων –τον περασμένο μήνα- εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες! Η ζήτηση από επιχειρήσεις ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ να «πέφτει» συνεχώς, δυσκολεύοντας την υποβολή των αιτήσεων.